Home / Buku UU Hamidy / Sikap dan Pandangan Hidup Ulama di Riau, UU Hamidy, UIR Press, 1988

Sikap dan Pandangan Hidup Ulama di Riau, UU Hamidy, UIR Press, 1988

Ulama adalah satu di antara orang patut dalam puak Melayu di Riau. Gelombang kehidupannya memainkan peranan penting dalam sejarah kepemimpinan Melayu. Ulama juga telah tampil sebagai pemegang tali teraju kehidupan masyarakat seperti yang diperlihatkan oleh Raja AliHaji Fisabilillah dengan amat sanggamnya. Tetapi suatu panggilan yang selalu sebati dengan hidupnya ialah memandu umat dalam penjelajahan dan penerokaan menuju Tuhan.
Kajian ini merupakan rangkaian daripada kajian terhadap puak Melayu, budaya dan agamanya. Kajian ini telah didahului oleh pembicaraan tentang pengarang dan cendekiawan Riau yang sebagian besar adalah ulama.

Kajian ini merupakan rangkaian daripada kajian terhadap puak Melayu, budaya dan agamanya. Kajian ini telah didahului oleh pembicaraan tentang kepengarangan dan cendikiawan Riau yang sebagian besar adalah ulama, seperti diperlihatkan oleh kitab ”Pengarang Riau dan Abdullah Munsyi dalam Sastra Melayu”, ”Sistem Nilai Masyarakat Pedesaan di Riau”, ”Orang Patut” (bersama Muchtar Ahmad), ”Dukun Melayu Rantau Kuantan”, ”Rimba Kepungan Sialang”, ”Kasin Niro Penyadap Enau Rantau Kuantan” dan ”Membaca Kehidupan Orang Melayu”

Check Also

Jagad Melayu dalam Lintasan Budaya di Riau, UU Hamidy, Bilik Kreatif, 2015

Jagad Melayu dapat direntang panjang, dapat pula direntang pendek. Dalam rentang yang panjang, jagad Melayu …

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.