Home / Bunga Rampai / Merenangi Lautan dengan Sekeping Papan, Oleh: Purnimasari
Ahli rombongan ISMA bersama UU Hamidy di Bilik Kreatif. Foto: Dokumentasi Bilik Kreatif.

Merenangi Lautan dengan Sekeping Papan, Oleh: Purnimasari

Memasuki ujung bulan Idul Fitri tepatnya 27 Syawal 1439 H atau Rabu, 11 Juli 2018, Bilik Kreatif kembali menerima kunjungan. Tamu istimewa kali ini adalah Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA).

Ahli rombongan ISMA yang hadir adalah Ustad H Rushdan Abdul Halim selaku Pengerusi Kluster Dakwah ISMA, H Omar Kassim sebagai Ketua Biro Islamiyat ISMA, Ustad M Ali Abdullah sebagai Ketua Biro Dakwah ISMA Cawangan Kuantan dan Ustad Nazri M Nor selaku AJK Biro Dakwah ISMA. Turut serta pula H Zaini Che Awang sebagai Pengerusi Indahnya Islam dan Hj Hasimah Salleh sebagai Konsultan Aman Palestin Malaysia.

Kunjungan ini, selain merajut ukhuwah islamiyah tentu juga sebagai ajang bertukar pikiran sebagai sesama bangsa Melayu. Dalam kesempatan itu, UU Hamidy kembali membidas sistem demokrasi yang telah banyak merusak bangsa ini. Padahal, sebagai pemeluk agama Islam, bangsa Melayu telah punya petunjuk kebenaran yang tiada diragukan yakni Al Quran dan as-Sunnah. Islam itu mengukur, bukan diukur.

Karena itu, lanjut UU, alat pengukur itu tidak lain dari Al Quran dan as-Sunnah yang telah menyampaikan segala kebaikan dan segala kemudharatan kepada umat manusia. Dengan perahu demokrasi, kita hanya menempuh perjalanan dengan perkiraan ‘’barangkali’’ serta dugaan yang tidak berdasar dan tidak logis.

Menanggapi hal ini, pihak rombongan ISMA mengatakan sejumlah hal yang berkenaan dengan kondisi di Malaysia yang dalam beberapa hal berbeda dengan Indonesia. Tetapi satu yang jelas, ISMA senantiasa berazam untuk menghidupkan bangsa Melayu dengan Islam agar mampu berperanan sebagai bangsa tonggak kepada proyek Islam di Malaysia.

Di penghujung ziarah penuh ramah mesra itu, UU mengatakan, menempuh kehidupan dengan demokrasi bagaikan merenangi lautan dengan sekeping papan –meminjam kata-kata Hujjatul Islam, Imam Al Ghazali. ‘’Umat manusia telah dipermainkan oleh demokrasi sehingga tak terbayangkan bagaimana kelak di akhirat akan berhadapan dengan Allah mempertanggungjawabkan segala perbuatannya,’’ tuturnya.

ISMA sendiri adalah sebuah gerakan Islam yang berdaftar dengan Jabatan Pendaftar Pertubuhan Malaysia sejak tahun 1997. ISMA ditubuhkan atas asas kefahaman Islam yang shahih bersandarkan Al Quran dan as-Sunnah. Sehingga kini, terdapat 35 cabang ISMA berdaftar di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak dan 10 cabang di luar negara.***

Check Also

Spesialis Pemeran Pengganti, Oleh : Purnimasari

Adakah yang punya Ayah yang enggan pergi ke undangan (majelis nikah kawin, aqiqah, sunat rasul, …

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *